[O2] Problem z elektryką / elektroniką

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djluk
    Classic
    • 2011
    • 8

Dzisiaj starcik ze świateł z x3( dieselek) i zdziwienie kolegi w bmw do tego stopnia,że na cb zaczął podpytywać co jest pod maską mojego autka. Myślał że Octavia to buła z masłem a został z tyłu :szeroki_usmiech
  • grizzly
    Drive
    • 2010
    • 95

Witam
    To mój debiut na tym forum :P i pierwszy temat z usterką

Zapaliła się jednocześnie kontrolka świec żarowych i silnika ... . Pojechałem na komputer -> uszkodzenie 2 i 3 świecy . Faktycznie , wykręciłem te dwie wadliwe świece i podłączyłem pod osobne napięcie ... zero napięcia na świecach tych i zero żaru.... więc wymieniłem komplet świec .
    Wszystko już było ok , kontrolki silnika i świec zgasły , ale po przejechaniu 300km trasy postawiłem go na 40min , po tym czasie chciałem odpalic auto i kolejny problem ten sam te same kontrolki sie zapaliły i kręci rozrusznik ale nie odapala. Poruszałem bezpieczniki niby odpalił ale poźniej znowu padł ... . Po ponownym sprawdzeniu bezpieczników (całe) auto juz nie odpaliło . Odczekalem znowu 1 h i auto odpaliło ... .
    Jestem strasznie zdenerwowany i nie wiem co się dzieje z autem , proszę o pomoc .

1) świece wymieniłem
    2) bezpieczniki sprawdziłem

p.s wcześniej VW GOLF MK4 1.6 SR AKL HIGHLINE 8) -> 99r
    teraz SKODA OCTAVIA II 1.9 TDI 105KM PD ELEGANCE 8) -> 06r
    był VW GOLF mkIV -> 1.6SR AKL 101KM 99r. HIGHLINE
    skradziona Skoda Octavia II -> 1.9TDI PD BKC 105KM 06r. ELEGANCE
    jest Opel Astra H -> 1.7 CDTI Z17DTJ 110KM 09r. COSMO

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

beż vaga to jak wróżenie z fusów. wszystko może być. A jaki to w ogóle silnik? Rozumiem że ropniak jakiś...
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• grizzly
        Drive
        • 2010
        • 95

Witam
        Odpisuję dopiero teraz gdyż sprawdzałem auto przez dłuższy czas.
        Po wykasowaniu błędów wszystko było ok ale dosłownie przed chwilą ponownie nie chciał odpalić na ciepłym silniku.

Dziś przepaliła mi się żarówka od STOP-u ... wyskoczyła informacja - błąd na FIS-ie która dokładnie to żarówka po której stronie itp. następnie przejechałem z tym błędem żarówki 10 km i postawiłem auto na 30 min. Ponownie już nie chciał odpalić i dodatkowo wyskoczyła kontrolka migająca od świec żarowych!! :? Gdy wymieniłem żarówkę to odpalił swobodnie.

:?: Mam pytanie , czy jest możliwe , że przepalona żarówka od STOP-u powoduje pojawienie się MIGAJĄCEJ KONTROLKI ŚWIEC ŻAROWYCH i auto nie może odpalić.
        Dla mnie to dziwne ale wierze w takie cuda techniki... , wyczytałem gdzieś , że ponoć AUTOMAT STOPU ( CZUJNIK ŚWIATEŁ STOPU ) potrafi zrobić takie spustoszenie ...
        czekam na odp

z drugiej strony gdyby był wadliwy czujnik STOP-u to światła stop-u paliły by się cały czas

Komentarz

• rrysio
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 493

Zamieszczone przez grizzly
          Mam pytanie , czy jest możliwe , że przepalona żarówka od STOP-u powoduje pojawienie się MIGAJĄCEJ KONTROLKI ŚWIEC ŻAROWYCH i auto nie może odpalić.
          Nie bardzo jest to możliwe - miałem miesiąc temu u siebie przepalony lewy stop i nic się niepokojącego nie działo oprócz świecenia sygnalizacji przepalonej żarówki na szafie.

Komentarz

• malysmok
            Classic
            • 2010
            • 36

To czujnik świateł stopu pod pedałem hamulca.
            Jak jest walnięty to kontrolka świec miga podczas jazdy.
            Ew. to może być bezpiecznik odpowiedzialny za stopy.

Pozdrawiam,

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez malysmok
              To czujnik świateł stopu pod pedałem hamulca.
              tak się dzieje w O1, co do O2 to nie jestem pewien, bo ja tak jakrrysio, takich atrakcji nie miałem przy spalonym stopie.
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• grizzly
                Drive
                • 2010
                • 95

Szczerze mówiąc to jestem zdziwiony i zawiedziony , że SKODA nie zadbała o to aby takie pierdoły jak czujnik świateł stopu wprowadzał takie zmiany że auto nie może odpalić a jak odpali to nie ma mocy.
                Wiem na 100% , że takie coś ma SEAT LEON TDI gdyż znajomy miał identyczną sytuacje i okazał się to czujnik świateł stopu .... wymienił za 15zł zamiennik :wink: i jechał dalej .

Zaraz sparwdze czy to ten czujnik , jakby co dam znać bo sprawa nabiera ciekawych barw :roll:

[ Dodano: Pią 27 Sie, 10 19:10 ]
                czujnik stopu jest ok sprawdziłem , jednak uszkodzeniu chyba uległ czujnik obrotów silnika
                czy wiecie gdzie on jest umiejscowiony ? czy z boku silnika czy w środku że bede musiałrozbebeszać skrzynie biegów ?

Komentarz

Pracuję...